Referenslämning – en diskussionsfråga

Hej bloggen.
Här kommer ett litet blogginlägg.
I torsdags hade jag en intervju via Teams med Clockwork och de vill så klart ha mina referenser.
Jag gav dem två referenser. En handledare som jag hade 2015 och en från 2017. Det var ett riktigt longshot.
Idag hörde en av referenserna av sig och hon sa att hon ville och kunde inte vara min referens då hon inte kunde ge en rättvis bild av mig och kanske kommer inte den andra referensen heller göra det.
Jag har två referenser till men sist de ställde upp så pratade de inte bra om mig. Det var en handledare från min VFU 2020 och så var det en förskolechef från 2019 som är pensionerad nu.
Jag kan då fundera på varför ställer man upp som referens om man inte pratar bra om personen man ska ge som referens? Då kan personen lika gärna säga nej och komma med en förklaring till varför.

Sen diskuterade jag detta med min handläggare på Rusta och matcha angående referenser. Och han sa att det är en diskussionsfråga om huruvida arbetsgivarna ska ringa referenser. Han menade att man slutar på en arbetsplats av många anledningar. Man har kanske inte trivts på arbetsplatsen eller något annat och då kanske man inte vill ange de som referens. Personligen tycker jag att man ska kunna ta ett jobb och visa vad man går för. Jag menar jag får aldrig chansen att visa vad jag går för då jag kommer till intervjun och sen när referenser ska samlas in så åker jag ut igen. Om jag inte skulle ha några referenser ska jag inte få chansen att ens få jobba då? Kan inte arbetsgivaren man söker hos ge en chans till att visa vad man går för?
Jag skäms för att jag har slösat bort hela mitt liv på att vara arbetssökande och för att jag inte haft några “riktiga” jobb som mannen säger. Att jag bara har varit vikarie och haft gap där jag bara varit arbetssökande och inte fått någonting. Ja och så har jag varit mammaledig, men Gud ska veta att jag har kämpat och har mycket motvindar hela tiden men jag ger aldrig upp.
Ta mannen till exempel. Han behövde ingen referens när han sökte jobbet på Tidningsbärarna. Han behövde ingen referens när han sökte jobb på sin första budbilsfirma och inte heller när han sökte jobb på den firman han jobbar för nu. Jag blir bara så irriterad.
Så det här med att lämna referenser kan både stjälpa dig men även hjälpa dig. I mitt fall stjälper dem.
Allt jag vill ha är ett jobb. Jag kan få praktikplats för att få referenser men just nu så är det stopp där.
Så ja….det här med referenslämning är en diskussionsfråga.
Vad gör man om man inte har någon referens trots att man jobbat inom barnsomsorgen i ett antal år? De enda  referenserna jag har är gamla referenser och jag behöver nya men jag måste även ha ett jobb.

Hur ställer ni er till den frågan? Tycker ni att referens är nödvändig i alla jobb? Om man inte har någon bra referens bör man då få jobbet ändå för att kunna visa vad man går för?

Nu ska jag nog gå ifrån köket då de börjar spela musik från gatan. Händer varje kväll.
Imorgon ska jag se klart säsong 3 av Stranger things. På fredag kommer de två sista avsnitten av säsong 4.
Önskar att Izabella skulle vara hemma då.
Imorgon ska jag även försöka få ihop ett mejl till sociala myndigheterna.  Izabella ska inte behöva byta skola för det är sjukt lång kö till den hon går på nu och om hon nu kommer hem ska hon behöva pendla till Smyge varje dag istället? Jag vet inte vad de tänkte på när de placerade henne så pass långt bort. Om de nu var tvungna att placera henne (vilket inte behövdes då hela deras utredning är bygd på falska grunder) kunde de placerat henne hos en familj i Malmö där hon fortfarande kunde gå kvar på sin skola.

Arrividerci ciao / Louise

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *